History of Gunpla

The history

Gunpla er produsert av Bandai i Japan, som har en eksklusiv lisens for produksjon og markedsføring av settene over hele verden. De første Gunpla-settene ble solgt i 1980 i Japan.

Gunpla-model kit består av flere deler eller "løpere" som enten passer sammen (de fleste etter 1990-modeller) eller krever lim (eldre modeller før 1990) for å sette sammen. Forsidebildet på esken, eller boksekunst, er vanligvis gjort av en illustratør med en illustrasjon av motivet mecha design i aksjon. Alle Gunpla er utstyrt med klistremerker og noen ganger dekaler for å anvende ekstra farger og markeringer som sett i showet, filmer, manga eller videospill. modellene av mindre eller lavere kvalitet krever ofte maling for å gi modellen et ferdig utseende.
Modellene rangerer i forskjellige skalaer, hvor de mest populære skalaene er: 1: 144 (ca. 13 cm høye), 1: 100 (ca. 16–19 cm høye) og 1:60 (ca. 30 cm høye). Andre skalaer inkluderer 1: 200, 1:48 og SD-serien.
Siden den første Gunpla-utgivelsen har det skjedd en kontinuerlig forbedring av kvalitetsdesign, materiale og produksjonsteknikk av Bandai. Grunnsettene på slutten av 1990-tallet (rutinemessig gitt ut av Bandai, med noen unntak) krever sement og maling. Disse settene når de er ferdige, har et meget begrenset bevegelsesområde som gjør dem nesten ikke poseable. Disse modellene ble retrospektivt kalt FG (First Class).
Senere ble kvaliteten på støpingen forbedret og High Grade (HG) -nivå ble introdusert i 1990. Disse modellene i en skala fra 1: 144 eller 1: 100 gir bedre bevegelseområde og større poseabilitet. Det er viktig å merke seg at SEED og SEED DESTINY 1: 100-skalamodellene ikke har HG noe sted på esken eller manualen, men de regnes som HG når det gjelder kvalitet.
High Grade Universal Century (HGUC)
Den etterlengtede HG Universal Century-serien, ofte kalt HGUC-serien, ble utgitt i mai 1999. Den ble designet i en enkel å samle skala 1: 144, og representerte en sjanse til å gi ut versjoner av mange mobil suites for første gang i model form med raffinert design og moderne sprøytestøpteknologi. Den høye kvaliteten på HGUC-serien gjør den til den rettmessige arvingen fra HG-serien som ble utgitt på 1990-tallet. Nye design, med nye mekaniske forbedringer, fortsetter å bli introdusert i serien også i dag. Videre er alle moderne 1/144 HG-modeller, for eksempel Gundam SEED-linjen, bygget til samme kvalitet som tidlige HGUC-modeller. Fra og med 2010 innlemmet HGUC-linjen mobile suiter fra de alternative tidslinjene som ikke hadde mottatt HG. I 2013 lanserte Bandai "All Gundam Project" i forbindelse med utgivelsen av Gundam Build Fighters for å frigjøre alle top Gundams med den universelle felleteknologien i High Grade-linjen.
I Juli 2010 introduserte Bandai 1:144 Real Grade (RG) - linjen som en del av "Gundam 30-årsjubileum", som tar designelementer fra Master Grade og Perfect Grade-linjen som en indre skjelettramme. Denne gunpla-linjen oppnår det største bevegelses-området i hvert ledd.
Neste nivå er utpekt som Master Grade (MG), som ble introdusert i 1995, og tilbys bare i skala 1: 100. Disse settene er produsert med plast av høyere kvalitet, og de resulterende formene har en høyere standard. Imidlertid er modellen dyrere, komplisert og tar lengre tid å konstruere. De ferdige modellene tilbyr et overlegen bevegelsesområde sammenlignet med settene på lavere nivå for å gi et enda større utvalg av stillinger, takket være en indre ramme. Noen av dem inkluderer faktisk spesialdesignede stativer for ekstra visningsevne. Master Grade-sett er veldig presentabel montert rett fra esken, men å legge til maling og detaljering kan forbedre utseendet til den ferdige modellen.
Model Kits av høyeste kvalitet er kjent som Perfect Grade (PG), introdusert i 1998. Disse 1:60 skalamodellene er laget av enda høyere kvalitet plast- og metallkomponenter. Disse modellene inkluderer deler som må festes med skruer, og som ofte krever noen små ledninger for små lysdioder. Markedet for modeller av Perfect Class er begrenset på grunn av de høyere kostnadene, og koster ofte mellom $ 100 til $ 300. Perfect Grade-modeller er en sann utfordring, og konstruksjonen deres kan ta dager eller til og med uker.

Legg igjen en kommentar